HACCP certificering

HACCP blauw

Naast de verplichting een HACCP plan te hebben, kan het bedrijf zich ook laten certificeren. Door het certificeren van het kwaliteitssysteem wordt door een externe partij een controle uitgevoerd tegen de standaard, waarmee aangetoond kan worden dat het bedrijf een goed functionerend systeem heeft.

In 1996 is de standaard ontwikkeld ”Eisen voor een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem”, internationaal beter bekend als de (Dutch) HACCP. Inmiddels is de nieuwste versie 5 van deze standaard uitgekomen en is besloten om met deze standaard na vele jaren te gaan stoppen. 1 januari 2021 bestaat dit certificaat niet meer, bedrijven hebben tot die tijd om over te gaan naar een ander certificaat.

Het eisenpakket is onderverdeeld in 12 aandachtsvelden, te weten:

  1. Directie verantwoordelijkheid (beleid, reikwijdte HACCP, taken/ verantwoordelijkheden/ bevoegdheden, HACCP-team(s), middelen en voorzieningen, directiebeoordeling).
  2. Productinformatie (kenmerken, bedoeld gebruik)
  3. Procesinformatie (stroomschema’s, inrichting proces, beheer en verificatie procesinfo)
  4. Basisvoorwaardenprogramma
  5. Gevarenanalyse (gevarenidentificatie, HACCP-analyse)
  6. Beheersmaatregelen (specifieke beheersmaatregelen, algemene beheersmaatregelen)
  7. Normen en kritische grenswaarden (kritische proces-/productparameters, streefwaarden, actiewaarden en kritische grenswaarden)
  8. Monitoren en meten
  9. Corrigerende acties en maatregelen
  10. Validatie
  11. Verificatie
  12. Documentatie en registratie (documenten en beheer, registratie en beheer)

Quality 4 All biedt hulp bij het opzetten en onderhouden van het HACCP plan om te voldoen aan de eisen, die in de HACCP standaard genoemd zijn. Heeft u interesse en/of vragen vul het contactformulier in.