Volgens de wet- en regelgeving moet een levensmiddelenbedrijf een HACCP-systeem toepassen, dit systeem zorgt ervoor, dat een bedrijf veilige producten levert. HACCP is de standaardmethode in de levensmiddelenindustrie voor de bewaking van voedselveiligheid in het productieproces. HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points' en heeft tot doel de voedselveiligheid te garanderen.
In het kader van HACCP dient voor elk proces een risicoanalyse te worden uitgevoerd. Deze analyse geeft aan welke punten in het proces aandacht vragen, in relatie met voedselveiligheid. Vervolgens wordt vastgesteld welke maatregelen genomen moeten worden om deze risico's te beheersen. Het bedrijf is vrij om een eigen procesbeheerssysteem op te stellen, of gebruik te maken van een goedgekeurde branchespecifieke Hygiënecode.
De volgende bedrijfsgroepen dienen een HACCP plan te hebben:
-
Levensmiddelenindustrie
-
Instellingen, zoals bejaardentehuizen, ziekenhuizen, gevangenissen
-
Horeca: restaurants, cafés, cafetaria's, snackbars, feestzalen, e.d.
-
Ambachtelijke levensmiddelensector: slagers, groenteboeren, kaasspeciaalzaken e.d
-
Supermarkten
-
Distributiebedrijven die levensmiddelen transporteren
-
Import- en exportbedrijven van levensmiddelen
-
Op- en overslagbedrijven voor levensmiddelen
-
Sportkantines, tankstations en bedrijven waar voedsel wordt verkocht
-
Kleine productiebedrijven zoals: 'boerenjam', soep, bessenwijn, mosterd, oliebollen, enz.
Quality 4 All biedt begeleiding bij het opzetten en implementeren van een voedselveiligheidsplan. De begeleiding wordt in overleg met u op maat gemaakt. Naast het voldoen aan de wettelijke eis, kan het voedselveiligheidsplan / kwaliteitssysteem gecertificeerd worden tegen één of meerdere normen, zoals ISO 22000, HACCP, BRC, IFS, FSSC 22000, GMP+, MSC, IKB etc.
Quality 4 All is van mening dat een goed functionerend kwaliteitssysteem een toegevoegde waarde heeft voor de organisatie. Het is daarom van belang om het kwaliteitssysteem praktisch in te richten en tijdens de opzet de gehele organisatie erbij te betrekken. Het is niet de bedoeling, dat zaken volledig anders moeten worden uitgevoerd, maar de puntjes worden op de i gezet. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van begeleiding, neem dan gerust contact op.